Grus, polkagrisar och sjöutsikt

  • Distans: 65 km
  • Höjdskillnad: 1098 höjdmeter
  • Jobbighetsgrad: 4/5
  • Underlag: 85 % grusväg, 15 % asfalt
  • Cykel: vi rekommenderar en cykel med däck lämpliga för grusväg för största njutning.
  • Markerad: Nej

Med den jobbigaste av inledningar uppför Bunns egna Belgiska Muur tar denna rundan er till en början norrut för att sedan via den berömda Skarpabacken dramatiskt placera er i hjärtat av Gränna.

Att starta i den brantaste backen i trakten kan tyckas taskigt men det är för ert eget bästa. Det är skönast att dra av plåstret så fort som möjligt än att dra ut på det i många kilometer… Väl uppe på toppen väntar härlig grusåka i några kilometer genom underbara landskap. Redan efter 6,5 km får ni en härlig passage mellan över en smal del av sjön Bunn.

Skarpabackens topp når ni efter 18 km och är väntar en kul men lite väl brant backe nedför. Ta det försiktigt, det börjar på grus men övergår sedan till asfalt. Snabbare än ögat finner ni er sittande på sadeln mitt bland alla Grännas polkagrishandlare. Här är fiken och de potentiella stoppen får många att räkna upp. Men varför inte svalka med en glass hos Grenna Glass kanske?

Från Gränna blir det några kilometer asfalt (dock oerhört vacker sådan), genom Röttle by bär det och genom Gränna Golfklubb mot gruset igen.

Söderut längs med Vättern går det finfina grusvägar som lockar till avstickare. Var inte rädd för att ta en avfart dit det lockar, varför inte ner till Vättern vid 23km och Gunneryd, en fin backe som kan ge lite mjölksyra. Efteråt är det bara spåra tillbaka till rutten med hjälp av cykeldatorn eller telefonen.

Efter 41km kan ni korta av rundan genom att ta vägen rakt ner till Skärstad, ni kortar då av ungefär 10km. (men missar också mycket fint grus!)

Hem tar vi oss genom trollskogen i närheten av Bauergården och Bunn. Men om ni har bråttom hem kan ni ta stora bilvägen från Skärstad raka vägen till Bunn och då spara lite tid.

Med bara 3km kvar börjar en magisk utförslöpa och ni finner er fort som attan igen utanför Bauergårdens portar. Redo för en härligt svalkande (eller värmande) after-bike dryck.

Äta och fika längs vägen

 

Vill du själv bestämma när det är dags att pausa så fixar vi gärna en matsäck som du kan ta med! Matsäcken innehåller wraps med röra på isterband från Hugos chark i Örserum eller hummus med blandade grönsaker, äppelmust från Rudenstams, kaffe och kaka. Proteinbar och gel finns att köpa till.