För dig som missade förhandsvisningen av dramadokumentären Ödesnatten på Vättern kommer nu en ny chans! På årsdagen av ångfartyget Per Brahes förlisning och John Bauers bortgång visar vi filmen åter igen och serverar på vår berömda (och stora!) räksmörgås.

När: Torsdagen 19 november kl. 18 .00

Pris: 235 kr/person inkl. vår berömda räksmörgås & ett glas av husets vin eller öl

Anmäl dig på 036-540 06 eller info@bauergarden.se 

För dig som hellre önskar välja från vår à la carte tjuvkika på menyn här! 


Ödesnatten på Vättern

Per Brahes sista resa skildras nu i en spännande dramadokumentär av filmaren Thom Britten-Austin, systerson till regissören Ingmar Bergman. I drygt en timme får vi följa resesällskapet som steg ombord Per Brahe den natten utifrån handlingarna från sjöförhöret 1919 där vi även får möta förhörsledaren Arvid Hjelm och hans motpart advokat Bror Mallmén som representerade de omkomnas efterlevande.

Manus till filmen är skriven av den kända författarinnan Ingrid Kampås (Drottningkronan, Innerlighetens tid m.fl.) med skådespelare från Jönköping, Växjö, Skövde och Stockholm. Filmen har fått fler fina utmärkelser:

  • Best Documentary / Swedish Film Awards 2020
  • Official Selection 2020 / Prague International Monthly Film Festival 2021
  • Best Features Documentary / Venice film Awards

Filmen har svenskt tal och är ej textad.

Läs mer på www.filmenomperbrahe.com

Ångfartyget Per Brahe och John Bauers sista resa

John Bauer föddes 1882 och blev 36 år. Fartyget s/s Per Brahe sjösattes 1857. Den 19:e november 1918 sammanföll deras öden i århundarets storm på Vättern när Per Brahe gick till botten med samtliga ombord.

Katastrofen berörde ett helt land, inte minst för att den älskade konstnären John Bauer , hans fru Ester och deras 3-årige son Putte som alla fanns med ombord. Fartyget förliste strax utanför Hästholmen på 35 meters djup vilket på den tiden var nära gränsen för hur djupt man kunde dyka.

På grund av överlastning och fellastning var fartygets ägare Göta Kanal bolaget ointresserade av att försöka bärga fartyget. Det första försöket som gjordes påföljande året blev helt misslyckad och inga flera försök gjordes förrän 1922 då yrkesdykaren Ernst Lagerström på bekostnad av privata sponsorer lyckades få upp fartyget och några av de omkomna.


COVID-19 ANPASSAD ANLÄGGNING

Vi värnar om din och vår hälsa och erbjuder:

  • Enskilda bord i restaurangen
  • Max 50 personer
  • Anpassad servering
  • Tillgång till handsprit och handtvätt
  • Mat för avhämtning
  • Catering